Proses IP Routing – Penerangan Langkah Demi Langkah

Apabila pengguna berkomunikasi dengan pengguna lain melalui rangkaian (atau Internet), ia tidak memerlukan banyak masa untuk menerima balasan dari pengguna tersebut. Walau bagaimanapun, komunikasi ini akan melalui proses yang kompleks dan panjang yang disebut IP Routing Process. Sekiranya anda mempunyai pengetahuan asas mengenai rangkaian, peranti rangkaian, protokol rangkaian, dan model OSI, anda akan lebih mudah memahami dan menerangkan Proses IP Routing. Dalam posting ini, saya akan menerangkan IP Routing Process secara langkah demi langkah

Proses IP routing agak mudah dan tetap tidak berubah tanpa mengira jumlah peranti yang disambungkan dan saiz rangkaian yang digunakan. Saya akan menggunakan reka bentuk rangkaian mudah berikut untuk menerangkan prosesIP IP routing secara langkah demi langkah.

IP Routing Process Topology

Untuk memahami proses IP routing, saya akan menjelaskan komunikasi antara PC1 dan PC2 yang saling berhubungan satu sama lain menggunakan router. Saya akan menggunakan protokol ICMP (digunakan oleh utiliti ping) untuk menguji dan menjelaskan proses IP routing antara PC1 dan PC2. Mari kita lihat apa yang berlaku apabila PC1 berkomunikasi dengan PC2 di rangkaian lain menggunakan router.

IP routing process step by step

Proses IP Routing

 1. Apabila pengguna melaksanakan arahan ping 192.168.1.1, paket dihasilkan pada PC1 dengan bantuan protokol IP dan ICMP.
 2. Protokol IP akan menggunakan protokol ARP untuk menentukan destinasi rangkaian untuk paket ini dengan melihat IP Address dan subnet mask (192.168.0.1/24) PC1. Oleh kerana paket tersebut ditujukan untuk rangkaian yang lain(192.168.1.0/24), paket mesti dihantar ke router menggunakan alamat gateway (192.168.0.100).
 3. Untuk menghantar paket ke router, hardware address antara muka router (Fa0/0) diperlukan. Untuk mendapatkan hardware address, cache ARP akan diperiksa. Sekiranya IP Address belum terjemahkan ke hardware address, IP Address tidak akan ada dalam cache ARP. Pada pertama kalinya, host akan menghantar ARP broadcast untuk mencari hardware address bagi IP address 192.168.0.100.
 4. Router akan bertindak balas dengan hardware address antara muka Fa0/0 yang disambungkan ke PC1 (rangkaian tempatan) dan paket akan diserahkan ke lapisan Data Link.
 5. Lapisan Data Link akan menghasilkan frame yang mengandungi maklumat hardware address bagi sumber dan destinasi , Type field dan Frame Check Sequence (FCS)

Type field digunakan untuk menentukan protokol lapisan jaringan dan FCS filed digunakan untuk mengira nilai Cyclic Redundancy Check (CRC) untuk pengesanan ralat.

 1. Sekarang, lapisan Data Link akan menyerahkan frame ke lapisan Fizikal. Lapisan Fizikal akan encode aliran bit binari (1 dan 0) ke dalam isyarat digital (isyarat analog atau digital, bergantung pada jenis media yang digunakan). Isyarat kemudian akan dihantar di rangkaian fizikal tempatan.
 2. Antaramuka router(Fa0/0) akan menerima isyarat dan kemudian akan dikodkan ke dalam aliran bit binari. Seterusnya, antara muka router akan membina frame dan menjalankan CRC. Selain itu, pada akhir frame, router juga akan memeriksa field FCS untuk memastikan bahawa tidak ada kesalahan pada frame.
 3. Seterusnya, hardware address bagi destinasi dan field Type diperiksa untuk menentukan apa yang harus dilakukan oleh router dengan frame ini. Oleh kerana IP berada di field Type, router akan menyerahkan paket ke protokol IP yang berjalan di router.
 4. Sekarang, destinasi paket IP address akan diperiksa di ROUTING TABLE untuk menentukan di mana paket harus diteruskan. Oleh kerana destinasi IP Address adalah 192.168.1.1, router akan melihat dalam routing table bahawa rangkaian 192.168.1.0 disambungkan secara langsung melalui antara muka Fa0/1.

Sekiranya routing table tidak mengandungi maklumat routing mengenai rangkaian destinasi (192.168.1.0), paket akan dibuang dan mesej yang memberitahu destinasi host tidak dapat dihubungi akan dihantar ke peranti sumber (PC1).

 1. Seterusnya, penghala akan meletakkan paket dalam buffer memory antara muka Fa0/1. Sekarang, router akan menghasilkan frame untuk menghantar paket ke host destinasi. Pertama, cache ARP akan diperiksa untuk menentukan sama ada hardware address telah diselesaikan atau tidak. Sekiranya hardware address tidak ada dalam cache ARP, router akan menghantar ARP broadcast ke antara muka Fa0 / 1 untuk mencari hardware address bagi 192.168.1.1.
 2. PC2 akan bertindak balas dengan hardware address Kad Antaramuka Rangkaiannya (NIC), dalam hal ini, Ethernet 0, dengan balasan ARP. Antara muka Fa0 / 1 bagi router kini mempunyai semua yang diperlukan untuk menghantar paket ke destinasi terakhir. Sekarang, router akan menghantar frame ke PC2.
 3. Setelah frame diterima oleh PC2, nilai CRC akan dikira. Sekiranya semuanya ok, paket akan diserahkan ke IP untuk memeriksa destinasi IP. IP Address destinasi akan sepadan dengan alamat IP PC2. Seterusnya, bidang protokol paket akan diperiksa untuk menentukan apa tujuan paket tersebut.
 4. Oleh kerana paket tersebut adalah permintaan echo ICMP (ping), PC2 akan menghasilkan ICMP echo-reply packet baru yang mengandungi IP address sumber PC2 dan IP address destinasi PC1. Prosesnya akan berulang, namun, kali ini, ia akan berjalan ke arah terbalik (PC2 ke PC1). Oleh kerana hardware address setiap peranti telah diselesaikan, oleh itu setiap peranti hanya akan melihat dalam cache ARP untuk menentukan hardware address setiap antara muka.
 5. Akhirnya, ICMP echo-reply akan diterima oleh PC1 dari PC2. Itulah proses yang berlaku untuk berkomunikasi dari satu peranti ke peranti lain menggunakan router.

Diharap ini dapat membantu anda memahami Proses Routing IP. Sila masukkan pertanyaan anda di kotak komen. Jika anda rasa artikel ini berguna untuk orang lain, sila kongsikan artikel ini.

Avatar photo
About MdYie 34 Articles
Orang biasa-biasa je,  suka tolong orang. Pelajar-pelajar bidang kemahiran yang pening nak dapatkan tips, panduan berkenaan server, networking, ICT, boleh je roger-roger. Tak nak bagi orang pening-pening. Jadi, jangan pening! Kita kongsi sama