Konfigurasi VLAN Pada Switch Cisco – Langkah Demi Langkah

VLAN digunakan untuk menyegmentasikan LAN fizikal yang besar menjadi beberapa virtual LAN yang kecil untuk pengurusan yang lebih baik dan keselamatan yang lebih kukuh. VLAN memberikan beberapa kelebihan dan ciri. Dalam catatan ini, kami akan menerangkan ciri utama yang disediakan oleh VLAN dan cara mengkonfigurasi VLAN pada switch cisco. Beberapa ciri utama yang disediakan oleh VLAN :

 • VLAN membolehkan anda menambah, memindahkan, dan menukar rangkaian dengan mudah dengan hanya mengkonfigurasi port ke VLAN yang sesuai.
 • VLAN membolehkan anda membuat kumpulan pengguna yang logik mengikut fungsi.
 • VLAN biasanya tidak bergantung kepada lokasi fizikal atau geografi pengguna.
 • VLAN meningkatkan keselamatan rangkaian.
 • VLAN meningkatkan bilangan broadcast domains.

Setiap VLAN dikenal pasti dengan nombor pengenalan unik yang disebut VLAN ID. Julat VLAN ID boleh berbeza dari 1-1005. VLAN 1 adalah VLAN default (VLAN asal) yang digunakan untuk tujuan pentadbiran.

Switch Cisco yang dikendalikan membolehkan anda mengkonfigurasi VLAN mengikut keperluan rangkaian anda. Terdapat dua kaedah yang boleh digunakan untuk mengkonfigurasi VLAN.

 1. Static VLAN: Dalam kaedah ini, pentadbir perlu mengkonfigurasi dan mengemas kini pangkalan data VLAN secara manual setiap kali. Kaedah ini lebih sesuai untuk rangkaian kecil.
 2. Dynamic VLAN: Pangkalan data VLAN dapat dikonfigurasi dan dikemas kini dengan bantuan protokol yang disebut VTP (VLAN Trunking Protocol) secara automatik atau dengan interaksi pengguna yang paling sedikit. Kaedah ini lebih sesuai untuk rangkaian besar.

Untuk mengkonfigurasi VLAN pada switch Cisco, gunakan arahan konfigurasi global vlan. Selain itu, juga gunakan arahan vlan database dalam mode privileged .

VLAN Configuration IP Addresses Details

Dalam latihan ini, kita akan mengkonfigurasi VLAN pada Switch1 dan Switch2. Jadual berikut menyenaraikan perincian topologi yang akan gunakan.

Kami akan menggunakan topologi berikut untuk menunjukkan cara mengkonfigurasi VLAN.

Setelah anda membuat topologi seperti gambarajah, konfigurasikan alamat IP yang sesuai pada setiap PC. Sebelum mengkonfigurasi VLAN, mari kita lihat sintaks arahan yang digunakan untuk mengkonfigurasi VLAN.

Switch(config)#vlan <vlan number>
Switch(config-vlan)#vlan <name of vlan>

Setelah anda membuat VLAN yang diingini, seterusnya, anda perlu menetapkan interface ke VLAN yang diinginkan. Untuk melakukannya, arahan berikut digunakan dalam mode interface configuration.

Switch(config-if)#switchport mode access
Switch(config-if)#switchport access vlan <VLAN ID>

Konfigurasi VLAN Langkah Demi Langkah

 1. Jalankan arahan berikut pada Switch1 untuk mengkonfigurasi VLAN bernama Sales dengan VLAN ID sebagai 10.
Switch1(config)#vlan 10
Switch1(config-vlan)#name Sales
Switch1(config-vlan)#exit
 1. Jalankan arahan berikut pada Switch1 untuk mengkonfigurasi VLAN bernama Account dengan VLAN ID sebagai 20, seperti yang ditunjukkan pada gambar berikut.

  Switch1(config)#vlan 20
  Switch1(config-vlan)#name Account
  Switch1(config-vlan)#exit 2. Setelah anda mengkonfigurasi VLAN yang diinginkan, jalankan perintah berikut untuk menetapkan antara muka Fa0/1 ke VLAN Sales dan antara muka Fa0/2 ke VLAN Account

  Switch1(config)#interface fa0/1
  Switch1(config-if)#switchport mode access
  Switch1(config-if)#switchport access vlan 10
  Switch1(config-if)#exit
  Switch1(config)#interface fa0/2
  Switch1(config-if)#switchport mode access
  Switch1(config-if)#switchport access vlan 20
  Switch1(config-if)#exit
  Switch1(config)#exit

 3. Setelah anda menetapkan antarmuka yang sesuai untuk VLAN yang sesuai, sahkan konfigurasi VLAN dengan melaksanakan arahan berikut, seperti yang ditunjukkan pada gambarajah .

  Switch1#show vlan brief


 4. Selepas mengkonfigurasi VLAN pada Switch1, seterusnya, konfigurasikan VLAN yang sama (Sales dan Account) dan tetapkan interface yang sama (Fa0/1 dan fa0/2) ke VLAN masing-masing. Sekiranya anda mempunyai masalah, rujuk jadual di atas.

  Switch(config)#hostname Switch2
  Switch2(config)#vlan 10
  Switch2(config-vlan)#name Sales
  Switch2(config-vlan)#exit
  Switch2(config)#vlan 20
  Switch2(config-vlan)#name Account
  Switch2(config-vlan)#exit
  Switch2(config)#interface fa0/1
  Switch2(config-if)#switchport mode access
  Switch2(config-if)#switchport access vlan 10
  Switch2(config-if)#exit
  Switch2(config)#interface fa0/2
  Switch2(config-if)#switchport access vlan 20
  Switch2(config-if)#exit Switch2(config)#exit
  Switch2#show vlan brief
 5. Sekarang, anda telah melakukan konfigurasi VLAN pada kedua-dua switch. Untuk mengesahkan konfigurasi VLAN anda, buka Command Prompt pada PC0 dan taip arahan berikut:

  Ping 10.0.0.2
 1. Anda tidak boleh melakukan ping walaupun kedua-dua PC berada di rangkaian yang sama. Sebabnya ialah PC0 (IP 10.0.0.1, interface Fa0/1) dan PC1 (IP 10.0.0.2, interface Fa0/2) tergolong dalam VLAN ID yang berbeza.

  Ping 10.0.0.3


 2. Anda seharusnya tidak dapat melakukan ping kerana kita masih belum mengkonfigurasi trunking VLAN (akan diposting di bahagian seterusnya) di antara kedua-dua switch.

Semoga anda membantu anda. Kami ingin mendengar anda dan cadangan berharga anda. Dalam catatan seterusnya, kami akan menerangkan cara mengkonfigurasi VLAN Trunking Protocol (VTP).

Avatar photo
About MdYie 34 Articles
Orang biasa-biasa je,  suka tolong orang. Pelajar-pelajar bidang kemahiran yang pening nak dapatkan tips, panduan berkenaan server, networking, ICT, boleh je roger-roger. Tak nak bagi orang pening-pening. Jadi, jangan pening! Kita kongsi sama