Konfigurasi VLAN Trunking – Langkah Demi Langkah

Dalam catatan sebelumya, kami telah membincangkan asas-asas VLAN dan cara mengkonfigurasi VLAN. Sekiranya anda tertinggal, kami sangat mengesyorkan anda untuk melihat catatan ” Konfigurasi VLANs ” sebelum mula mengkonfigurasi trunking VLAN. Trunking VLAN membolehkan membawa lalu lintas VLAN dari satu switch ke switch lain menggunakan port trunk. Port trunk hanyalah port switch yang digunakan untuk menghubungkan switch. Untuk meneruskan trafik VLAN dari satu switch ke switch lain, anda perlu mengaktifkan trunking pada port trunk switch. Arahan berikut digunakan untuk mengkonfigurasi trunking VLAN.

Switch(config-if)#interface <interface name/number>
Switch(config-if)#switchport mode trunk

Kita akan menggunakan topology seperti di atas untuk konfigurasi VLAN trunkling.

Kami menganggap bahawa anda telah belajar cara mengkonfigurasi alamat IP dan VLAN yang sesuai seperti yang disebutkan dalam topologi sebelumnya.

Langkah demi langkah – Konfigurasi VLAN

Konfigurasi VLAN Trunking . Langkah demi langkah

Setelah anda mengkonfigurasi VLAN pada Switch1 dan Switch2, seterusnya, aktifkan VLAN trunking pada antara muka Fa0/3 kedua-dua suis. Untuk melakukannya, laksanakan arahan berikut.

 1. Pada Switch1, laksanakan arahan berikut:
Switch1(config-if)#interface Fa0/3
Switch1(config-if)#switchport mode trunk
 1. Seterusnya pada Switch2, laksanakan juga arahan berikut:
Switch2(config-if)#interface Fa0/3
Switch2(config-if)#switchport mode trunk
 1. Setelah anda mengaktifkan trunking VLAN pada port trunk kedua switch, sahkan konfigurasi trunking VLAN anda. Untuk melakukannya, jalankan perintah berikut pada Switch1 seperti yang ditunjukkan pada gambar berikut.
Switch1# show interface fa0/3 switchport

Pada gambar di atas, anda dapat melihat bahawa interface Fa0/3 dikonfigurasi sebagai port trunk. Secara default, port trunk diaktifkan untuk membawa lalu lintas VLAN semua VLAN.

 1. Setelah mengaktifkan trunking VLAN pada port trunk masing-masing , sahkan bahawa Switch1 melewati trafik VLAN ke Switch2. Untuk melakukannya, jalankan arahan berikut pada PC0.
 2. ping 10.0.0.2
 3. Anda seharusnya tidak dapat melakukan ping walaupun kedua-dua PC tergolong dalam rangkaian yang sama (10.0.0.0/8). Sebabnya ialah PC0 (IP 10.0.0.1, interface Fa0/1) dan PC1 (IP 10.0.0.2, interface Fa0/2) tergolong dalam ID VLAN yang berbeza.
 4. Sekarang, jalankan arahan ping padaa PC0.

  ping 10.0.0.3
 5. Sekarang anda seharusnya berjaya melakukan ping seperti yang ditunjukkan dalam gambar berikut. Sebabnya ialah trunking VLAN diaktifkan antara kedua-dua switch dan PC0 (IP 10.0.0.1, interface Fa0/1 dari Switch1) dan PC2 (IP 10.0.0.3, interface F0/1 dari Switch2) tergolong dalam ID VLAN yang sama ( Sales 10).

 6. Sekarang, jalankan arahan berikut pada PC0 dan periksa keluarannya.

  ping 10.0.0.4
 7. Anda tidak boleh melakukan ping kerana PC0 (IP 10.0.0.1, interface Fa0/1 dari Switch1) dan PC3 (IP 10.0.0.4, interface Fa0/2 dari Switch2) termasuk dalam ID VLAN yang berbeza.

Dalam catatan ini, kami telah menerangkan cara mengkonfigurasi trunking VLAN antara switch. Beritahu kami jika anda mempunyai pertanyaan atau cadangan.

Avatar photo
About MdYie 34 Articles
Orang biasa-biasa je,  suka tolong orang. Pelajar-pelajar bidang kemahiran yang pening nak dapatkan tips, panduan berkenaan server, networking, ICT, boleh je roger-roger. Tak nak bagi orang pening-pening. Jadi, jangan pening! Kita kongsi sama